Фелинологическа азбука

Вие сте решили да имате котка

1.1. Котка за домашен любимец
1.2. Каква порода да изберете?
1.3. Мъжка или женска?
1.4. Възраст на котката
1.5. На какво да обърнете внимание при избора на котка?
1.6. Как да определите пола на котето?
1.7. Ако сте взели голяма котка
1.8. Практически тест за определяне на характера

Всичко, което е необходимо за домашна котка

2.1. Чанта за носене на котката
2.2. Купи за храна
2.3. Аксесоари
2.4. Когато котките точат нокти?
2.5. Играчки
2.6. Обзавеждане за котки

Когато царят отива до тоалетна

3.1. Тоалетна
3.2. Колко тоалетни трябват за вашата котка?
3.3. Къде е по – добре да сложите тоалетната?
3.4. Какви са хигиенните навици на котката?
3.5. Съвети за избор на хигиенен пълнител
3.6. Пречистване и рециклиране на кошчетата
3.7. Как да се справим с битовите „проблеми”

Първа среща

4.1. По кое време планувате да закупите котка?
4.2. Адаптиране на котката
4.3. Адаптиране на възрастни котки
4.4. Котки и други домашни любимци
4.5. Деца
4.6. Как да станем приятели с новия член?
4.7. Как да опазим котката от травми?
4.8. Първо хранене
4.9. Първата нощ в новата къща

Всекидневни задачи

5.1. Съвети към собствениците, които отглеждат повече от една котка в домът си
5.2. Как правилно да организираме живота на една котка на своя територия?
5.3. Как да изберем място за тоалетна?
5.4. Как да научим котенцето да използва тоалетната?
5.5. Как да отучим котката да ходи до тоалетна на грешните места?
5.6. Причини за неточности
5.7. Как да обучим котката да използва приспособлението за точене на нокти?

Възпитание и поведение на котката

6.1. Възприемчивост на котката към възпитание
6.2. Селекционер на котката – втората майка
6.3. Котешки „език”
6.4. „Игрова ситуация”
6.5. Игра с котката
6.6. Какви играчки обичат котките?
6.7. 10 златни правила за възпитаване на котките

Какво да се даде на една котка вместо мишка

7.1. Основни правила на хранене
7.2. Домашни диети
7.3. Съставяне на дневна дажба
7.4. Коя храна е балансирана?
7.5. Консервирана храна
7.6. Суха или гранулирана храна
7.7. Съставки на храните от висок клас
7.8. Реакции на котката към храната
7.9. Правила при избор на готовата храна
7.10. Препоръки при храненето на котката

Ваксинация

8.1. Защо е нужна ваксинация
8.2. Какво трябва да знаете за ваксините
8.3. Основни принципи при ваксинирането на котки

Самите ние като доктори

9.1. Домашна аптечка
9.2. Как да даваме твърди лекасрва (таблетки, хапчета, капсули)
9.3. Как да даваме насипни лекарства (прах)
9.4. Как да даваме течни лекарства (разтвори, чайове)

ВИЕ СТЕ РЕШИЛИ ДА ИМАТЕ КОТКА

1.Котката като домашен любимец.

          Котките винаги са загадъчни, красиви и са източник на очарование за хората в цялата история.Пред котките се прекланяли,после преследвали и сега тя отново владее любовта. Котките са напълно подходящ за градски начин на живот на обществото през  този век. И породистите, и обикновените котки са привлекателни и лесни за отглеждане като домашен любимец. Незаменим спътник на хората от всички възрасти и националности, те са много променливи: в един момент са безстрашни ловци, а в друг са мъркащи любители на комфорта.

 

2.Каква порода да изберете?

 

            Можете да се запознаете с всички породи котки на изложбите,както и в каталози и книги за породите котки.На изложбите Вие като собственик на вашите животни можете по подробно да разкажете за своя питомник, за породата ,развлеченията с които се занимава,да покажете снимки на вашата котка и кога се очаква потомство от вашия питомник.

            Не се колебайте да поискате подробности за темперамент, характер,грижи, навици, здраве и всичко, което ви интересува. Обикновено  собствениците на котки отговарят с удоволствие и вдъхновение на въпросите.

За тези от вас които искaт изборът им дa е успешен,внимателно погледнете на себе си и своето семейство от страни.Какви сте вие?Какво искате да внесете в своя дом?Ако искате жизнени котки подходящи за вас са  ориенталски ,Рекс,персийски,Сомалийски, а ако не е въжможно да полагате ежедневни грижи за дългата козина то дългокосместите персийки не са за вас, ако обичате тишината то приказливите сиамските ще ви ядосат, ако сте фен на редките породи то безословно породата Свинкс  ще акцентира върху вашата екстравагантност.Всяка котка има свой собствен характер,но въпреки това всеки вид носи присъщите характеристики за породата – изборът е ваш.

 

3.Момче или момиче?

 

            Често хората,които желаят да си купят котенце питат кое е по – добре:момче или момиче? Този въпрос няма отговор-въпрос на лично предпочитание. Единственото нещо, което можем да помогнем по този въпрос - е да разкажем пред какви трудности са изправени  бъдещите собственици на смел и красив котарак или закачлива и нежна котка.

                Като цяло, тези трудности са свързани със сексуални инстинкти.При достигане на полова зрялост,женските няколко пъти в годината започват силно и настойчиво да търсят съпруг. При някои котки това се случва два пъти годишно, а при други - на всеки 2-3 месеца, а при някои още по-често.Всички котки този период се проявява по различен начин,но във всеки случай, това не е малък проблем. Но ако искате малки котенца, и имате свободно време да се грижите за тях тогава всичко е наред.

                Котаракът също не е  чужд на сексуални проблеми – възрастния котарак е вероярно да спечели сърцата на дамите и може да започне да маркира своята територия,което е вашия апартамент.При полово зрелите котки урината им е със специфична миризма неустоима за котките,но за вас миризмата едва ли ще е приятна.

                Когато направите вашия избор е време да решите за какво ще използвате вашата котка.Ако решите да развъждате котки ви трябва само опит,знание и желание.Но ако нямате време и желание най-доброто решение е да кастрирате животното.

                След като вземете решение за тази стъпка тя ще бъде от голяма полза не само за вас, но и за вашият домашен любимец. При мъжките котки, тази операция е доста проста - да махнат двата тестиса. Операцията се извършва в клиниката, но в същия ден можете да си вземете животното у дома. Въпреки всички предразсъдъци на кастрацията тя не влияе на психологическото състояние на котката, в повечето случаи тя просто става по-спокойна и по-нежна. Смята се, че операцията е най-добре на възраст от седем месеца, когато формирането на този орган е бил в голяма степен завършен. В този случай, сексуалния инстинкт не получава по-нататъшно развитие, и котарака е безразличен към котки, не маркира територия и урината му няма остър и  неприятен мирис.

Кастрацията при женските котки е свързана с много трудности,защото операцията се извършва в коремната област. Има два начина за предотвратяване на бременност чрез операция - отстраняване на яйчниците с матката и маточните тръби.

Отстраняване на яйчниците, матката и фалопиевите тръби се загубват всички водове сексуални проблеми, както и всички заболявания, свързани с репродуктивната система.Кой от двата варианта на кастрация ще изберете вие решавате,но задължително трябва да се консултирате с ветеринар.Такава операция се препоръчва да се прави след първото разгонване,за предпочитане преди 8-10 месеца.В този случай операцията е по-лесна и с по-малка вероятност от усложнения.По никакъв начин не засяга психиката на котките,просто ще престанат да търсят мъж няколко пъти в годината и няма да се нервите с концертните нощи. Тя ще остане същата нежна, интелигентна и красива котка.

4.Възраст на котката

Котето е най-добре да се отдели от майката на възраст от 3 месеца. Разбира се, възможно е и преди това, но със сигурност не по-рано от 2 месеца. При котки, които живеят в по-естествени условия, например в селата, семейство котки често се разделя, само когато майката ще има нови малки. По това време предишните котенца обикновено вече разполагат с набор от зъби и са почти в зряла възраст. След два месеца на котенца се формира основно психиката и вече са преминали в началните етапи на социализация. За бъдещето на психичното здраве на котката е много важно.

Месечните котета са много сладки , те нямат житейски опит и майката на бебето трябва да бъде за него приятел и учител. Това, разбира се е много съблазнително, но е малко вероятно хората да могат да се справят с такава трудна роля, така че по-добре да оставите това на майка-котка и до 1,5 - 2 месеца. Котето и вие само ще спечелите. През това време котето ще получи от майката знанието,на понятието за хигиена, развитие на физически умения и игри с насилие със своите братя и сестри. Не се страхувайте, че в ръцете ви ще им а вече напълно оформена личност - защото няма да си купиш един роб, но е по-добре да се подготвят за комуникация между равни. Това се отнася предимно при персийски котки, тъй като те са строго домашни любимци и трябва да е постоянното при собственика, много рядко общуват с техния вид. Ако котето се отнеме от майката в най-ранна възраст, това изключва по-нататъшното натрупване на опит с племето и в бъдеще за съвкупление, раждане и отглеждане на малки котенца може да изиграе негативна роля и следователно всички запаси от знания за връзките с близките, котенцето получава докато живее при майка си.

 

5. На какво да обърнете внимание при избора на котка?

Можете да живеете с вашата котка 14 или повече години, така че е важно да си избере едно коте, което ще расте и ще стане здрава и щастлива възрастна котка. Не купувайте слабите и болнави коте, само защото ви е жал за него. Можете да имате големи ветеринарни разходи, и могете да изпитате голяма скръб в случай на смърт на едно коте. При избора на коте, трябва да вземете под внимание, от какъв дом идва, както и здравето на майка си. Ако е възможно, трябва да ветеринар да види котето и да провери за заболявания. Идеалното би било, ако котенцата не се отделят от майката преди 10-12-седмична възраст. При закупуване на коте, обърнете внимание на задължително присъствие на ветеринарен паспорт с ваксинациите. Котенцето трябва да бъде ваксинирано срещу вирусни инфекции и за предпочитане от кожни. Родословните котенца винаги се продават с документи за произход, който показа ието на котето, номера на неговото родословие, порода, цвят, пол, дата на раждане, информация за родителите си и координатите на селекционера.


Ушите трябва да са чисти. Постоянно разчесване е знак за акари


Очите трябва да бъдат чисти и ясни.


Носът трябва да е охладен и влажен, без корички около ноздрите.


Устата и венците трябва да бъдат бледо розови, а устата му трябва да не мирише.

Коремът трябва да бъде закръглен, но не и подут, което може да е признак за наличието на кръгли червеи.

Козина - добър показател за здравето на котето, и трябва да бъде блестяща, без признаци на бълхи.


Задните крайници трябва да бъдат чисти, без признаци на диария или секрети от гениталиите.

 

 

6. Как да определите пола на котето?

При женските ануса и вагината са разположени по-близо, а при мъжките ануса и пениса – по-далеч.

 

7. Ако сте взели голяма котка

Когато сте взели у дома възрастна котка, и тя вече има своите навици, има малко особености, които вероятно ще ви дразнят. Както знаете, допълването на характера винаги е по-лесно, отколкото отново да се образова котката.Вие не се подценявайте. Просто бъдете сигурни и не забравяйте, че всички котки - са "Нейно Величество котка" и не може лесно да се променят нвиците им. Може да се окаже, че новият член на вашето семейство е патологично чистоплътен, търпеливо чака на чинийката на пода за храна, доволни от това че спят в краката ви , а вие трябва да покажете цялата си упоритост, за да го преместите от леглото.

 

8. Практически тест за определяне на характера

Тези лесни тестове ще ви позволят бързо и по-добре да разберете характера на вашето коте.

 

8.1 Тест за социализация Гледайте котето от разстояние:

 • Ако то стои до вас, търка се в краката или си играе с връзките на обувките, това означава, че социализацията е нормална.
 • Ако той е плах, има тенденция да избяга,означава че социализацията не се предава правилно, и трябва да се върнете на този етап. Дайте на котето играчки и дори се опитайте да намерите време, за да играете с него.

 

8.2 Тест с топка от фолио

Хвърлете топката в предната част на котето от смачкано фолио. Ако то не реагира веднага, означава че е плах, или безразличен към движението около него.

 

8.3 Тест за склонност да доминира

Коте, което тихо ви позволява да галите стомаха му, като то се намира на гърба си, то ще бъде послушен и отзивчив. Ако котето отвръща на удара и се опитва да се почеше във вас, това означава, че той е в състояние за непредвидими реакции, като например ухапване като израз на обич.

 

8.4 Тест със силен звук

Силно плеснете с ръце, така че котето да не го види. Ако той показва, любопитство и остава спокоен,  е подаден в една богата и стимулираща среда. Ако той се страхува, бяга, тогава трябва възможно най-скоро да го запознаете с различни звуци и други прояви на света,така  че той да свикне с различни усещания.

 

ВСИЧКО, КОЕТО Е НЕОБХОДИМО
ЗА ДОМАШНА КОТКА

 

2.1. Чанта за носене на котката

За да носите коте в транспорта на ръце е опасно за котето и пътниците.
За пренасяне на животни  има специални чанти, които сега са в голям асортимент и се продават в специализирани магазини за животни. Те се предлагат в различни размери, форми и са изработени от различни материали. Много практични, леки пластмасови чанти, които са подходящи за дезинфекция. Препоръчваме ви да си купите една голяма чанта, която можете да  използвате и когато котето порасне.
За котето е по-удобно да постелите на дъното на чантата. Ако в чантата е тъмно, котето ще се чувства по-сигурно. Не забравяйте, че стресът по време на транспортирането може да доведе до "недоразумение", вземете хартиени кърпи за ръце и резервни постелки.

Ако в чантата вземате малко коте от дома на родителите си, а след това влезе в нова среда, то ще го приеме като част от неговото гнездо и приеме чантата като рай. Ако в бъдеще ще трябва да носите със себе си домашня любимец с тяхната чанта, то ще бъде много по-малко нервно. Освен това, чантата е необходима в случай, ако имате нужда от време, за да изолирате коте или възрастна  котка.

 

2.2. Купи за храна

За храненето, ще трябва най-малко две купи - за храна и вода, които трябва да се измиват след всяко хранене и от време на време, за да се стерилизират. Те трябва да бъдат държани отделно от човешките прибори и да се използват за други цели. В магазините за домашни любимци има голямо разнообразие на пластмасови предмти предлагаме чаши с различни форми, различни цветове и размери.
Пластмасови чаши се препоръчва да се сменят всяка година, тъй като те в крайна сметка се надраскват, в които бактериите се развиват, и стават трудни за дезинфекциране.
Много удобни за използване са керамичните изделия. Особено полезни са керамика и порцелановите чинии, които могат да се използват постоянно, те лесно се почистват и дезинфекцират, продуктите в тях вече запазват свежестта. Много е добре, че са много стабилни.
Много удобни, практични и хигиенни неръждаема са стоманените купи.

За вашето коте е добре да има няколко купи на храна. Тогава ще можем да ги заменим - един чист, а другият е в експлоатация.Размерите на ястията трябва да са такива, че да може да разполага с една сервиране на храна. Ако не искате да си купите специални купи, човек трябва да помисли, че избраната от вашата кухня  трябва да се плитки и стабилни. Ако купите, от които яде котката е много висока, има опасност, че редовно храната  - в голяма част купата на котка ще изглежда толкова незначителна, че искате да сложите малко повече. Обикновено котките се хранят много внимателно, но някои парчета, те може да теглят и да ядат до купата, така че е желателно да се постави купаат на малък килим. И още едно правило - на първия ден Вземете котето да яде в тих ъгъл и в бъдеще никога няма да се промени мястото на ядене.

 

2.3. Аксесоари

 1. Гребен с няколко зъби за ежедневно сресване и четка за заплетени косми;
 2. Гребен с средноредки зъби за цялостно сресване на козината;
 3. с чести зъби гребен за разресване на падналите косми, мръсотия, и ако е необходимо, и насекоми;
 4. Четка с естествен четини за отстраняване на паднали косми;
 5. Четка, мистрия за отделяне на най-дългата козина на всяка друга;
 6. Протеин балсам или слаб разтвор на лимонена киселина;

 

 

ВЪЗПИТАНИЕ И ПОВЕДЕНИЕ НА КОТКАТА

 

6.1. Възприемчивост на котката към възпитание

Имайки репутацията на независимо и свободолюбиво животно, котката може да бъде дресирана, и то в най-ранната си възраст.Трябва да се отбележи, че котката може да бъде обучена само на форми на естественото й поведение и ние можем само или да ги усилим, или да ги ослабим. Това е цяло изкуство и за да има резултат ни е нужно търпение и методичност. Мотивацията на котката е по-различна от тази на кучетата: котката трябва да поиска да се държи по определен начин. При дресирането на кучетата се използват различни лакомства, а котките се мотивират от привързаността си към стопанина и към играта. Успехите в обяснението на механизмите на поведението при котките позволяват да се направи извод, че психомоторното му развитие е същото както и при човека, и то започва още преди раждането му. Затова поведението на майката има голямо значение за бъдещото поколение и за неговата способност към обучение.

Група британски учени установила, че общителността на котките и степента на доверието им по отношение към човека може да бъде генетично наследена по линията на бащата. Засега това е единственото известно влияние на бащата върху поколението, още повече, че той по никакъв начин не се занимава с възпитаването им. Най-благоприятното време за обучение на котенцата се пада в периода от раждането им до 6-месечната възраст. Въпреки това, напълно възможно е да се превъзпита и голямо животно и тук всичко зависи и от характера на самото животно, и от педагогическите умения на стопанина.

Три фактора, които определят поведението на котката:

Обучението заема централно място при формиране на характера й Ролята на майката и нейното влияние върху развитието му Бъдещето на самотото животно зависи до голяма степен и от приобщаването му към други животни и към хора Тук ще говорим за изграждането на трайна връзка между котенцето и обкръжаващия го свят, за изграждане на модели на поведението му. Даден процес протича при котките много рано, особено в сравнение с кучетата, и този процес играе решаваща роля в развитието на младото животно, също така оказва голямо влияние върху психиката му. Интензивното обучение обикновено започва от двуседмичната му възраст и приключва към седмата седмица, понякога малко по-късно.През този период е много важно да се постараем да им създадем тяхно помещение, да го напълним с най-различни котешки играчки и по този начин да стимулираме неговия интерес към обкръжаващия го свят. Общуването на котетата помежду им под формата на игра е от изключително значение за развитието им до осеммесечна възраст. Към третия месец животното формира отношението си към други същества (човек, куче, заек и т.н.). От това как е протекла адаптацията му към обкръжаващия го свят ще зависят характерът и силата на привързаността му към стопанина . За да стане котенцето максимално комуникативно, ще трябва в най-ранната му възраст (буквално от първата му седмица) да се запознае с възможно повече хора: нека те да си поиграят с него или просто да го подържат в ръцете си. Колкото по-често се прави това, толкова по-открит характер ще има животното. То лесно ще се адаптира към всичко и към всички. Котенцето трябва да се учи да съжителства с други същества и хора, особено с деца, които за котката представляват особени индивиди от човешкия род. Малките деца викат, пищят и обезателно искат да хванат котката я за мустак , я за опашка... От голямо значение е да запознаем котенцето с децата по-отрано.

Грижите за козината, за тоалета и за храната на котенцето до някаква степен се предават по рождение, но основните навици все пак се предават от майката на децата. Едно едномесечно котенце може да яде същата храна, която яде и майка му. То се опитва да подражава на нейното поведение и това спомага за придобиване на навиците му. Именно в тази възраст котенцето вече осъзнава разликата между водата и млякото и ако не искате да получите злоядо животно, хранете го разнообразно (суха храна, месни консерви, смесени такива или зеленчукови).

 

КАКВО ДА СЕ ДАДЕ НА ЕДНА КОТКА ВМЕСТО МИШКА

 

7.1. Основни правила на хранене

Белтъци, въглехидрати, витамини ,минерални вещества, олигоелементи....Всеки този ингридиент в храната има  своя роля в процеса на храносмилането. Както недохранването, така и преяждането са  еднакво  вредни за здравето на котката, затова трябва да се знае какво точно и колко трябва да й  се дава. Котката не се нуждае от прекалено  много храна, тя си я избира благодарение на миризмата. И ако котката Ви не иска да яде никаква консерва- не се учудвайте, просто съдържимото не отговаря на вкуса  й. Освен това храненето с консерви  може да доведе до най-неприятни  последици за животното.
                Специалисти по храненето на  първи ред слагат калоричност, биологична стойност, хроносмилаемост на храната и нейно съответствие със специфични изисквания на котката към храната

през даден етап на живота й (бременост, лактация,зрелост, стерилизация).

 

7.2. Домашни диети

 

7.3. Съставяне на дневна дажба

 

7.4. Коя храна е балансирана?

Домашната котка с нищо не се различава от дивите си събратя (хищниците), чиято храносмилателна система  е устроена така, че има ограничен набор от ферменти и не е способна да преработва растителна храна. Потребността на организма от въглехидрати, витамини, минерални вещества и други важни компоненти се удовлетворява от идеалните „заместители”-тревопасните животни.
Котката първо ще изяде съдържимото на стомаха му и на чревния тракт, тоест тя ще изяде растителна храна, така услужливо преработена за бързо и качествено усвояване от тревопасното.Всичко това се отнася за дивата котка, а какво да правят котките, които обитават апартаменти, имат висококалорично хранене три пъти  на ден, плюс пастьоризирано мляко, плюс телешко бон филе...Добрият живот на котката не се измерва с човешки блага.
        Всеки ден котката трябва да получава до 60 различни хранителни вещества. Храна, която е съобразена с природните потребности на организма, се смята за балансирана!!!
За разлика от други  млекопитаещи,  само на котките им е необходим таурин-аминокиселина, която не се синтезира от техния организъм. Недостигът на таурин може да доведе до необратимо ослепяване, отслабване на имунната система, нарушаване на работата на нервната система. Дефицитът  на аминокиселини аргинин и таурин може да предизвика повръщане , нарушаване на функциите на органите за размножаване. Количеството на таурин в храната на котката трябва да е в съотношение 500мг. на 1 кг. храна.
               Котката има повече рецептори на вкуса  в сравнение с кучето . Поради този факт тя подбира храната, така че домашната котка трябва да се храни с такава храна, която да й подхожда идеално  и напълно да покрива  нейните потребности.

               Понастоящем стопаните хранят любимците си с три вида храна: натурални продукти( сурови или термично обработени), консервирана храна и суха храна. Нека да  анализираме достойнствата и недостатъците на тези начини на хранене, както и на самата храна.

 

7.5. Консервирана храна

Консервираната храна е създанена, за да дава на животното добре  балансиран и практичен рацион, но тази храна има и редица недостатъци: наличие на агресивни ингредиенти ( консерванти, оцветители, стабилизатори и т.н.), които удължават сроковете на годност на продукта. Но котките предпочитат консервираната храна пред много други храни.

 

7.6. Суха или гранулирана храна

Съществуват три категории от гранулираните храни:

1. Икономична храна
2. Медиум продукти
3. Премиум или супер премиум продукт (професионален)

1. Икономична храна - това е храната от най-нисък клас и с ниско качество. Необходимият баланс на нужните компоненти е непълен, което се отразява на здравето на животните. Цената на този продукт е ниска , което я прави достъпка за стопаните с ограничени средства.

2. Медиум продукти - тази храна е по-качествена от икономичния клас храна и съответно е по-скъпа. Медиум продуктите са способни да покрият изискванията и претенциите на капризните котки и на котките със специфични нужди и грижи. В състава на храната влизат качествени витаминно-минерални добавки, протеинов прах и др.

3. Премиум храната се произвежда от висококачествен изходен материал, който минава задължителна сертификация (използва се само мускулната тъкан без съединителната , без кожата и без субпродукти), и съдържа всички витамини, минерали и микроелементи, които са необходими за едно животно за добър растеж, устойчив имунитет и невъзприемчивост към стресовите ситуации и заболявания.

Сложен технологичен процес при производството на такъв клас продукти гарантира съотношението и пропорциите, както е написано в опътването. Храната от премиум клас се усвоява от котката на 80-90%. Специална опаковка осигурява дълго съхранение без загуба на хранителни и вкусови вещества. Високото качество на премиум продукти позволява да се минимизат хранителните и кожните проблеми при животното. В състав на тази храна влизат специални екстракти за намалянето на обема и неприятните миризми от изпражненията на котката, също така храната от премиум клас премахва газообразуването в храносмилателния тракт на животното.

Храната от премиум клас може да се закупи във ветеринарни клиники и специализирани магазини. Към тази категория се отнасят такива храни като: Royalkanin, Hill"s, Eukanuba и други подобни , на чиято опаковка пише ПРЕМИУМ или СУПЕР ПРЕМИУМ.

 

7.7. Съставки на храните от висок клас

Протеин (ръст-размножаване-мускули-козина)

Протеинът съдържа основните аминокиселини, които са необходими за ръста, обмяната на веществата, доброто функциониране на имунната система, на органите на размножаването и на космената покривка на животното. Основни източници на животински протеини са: говеждо, пилешко, риба, яйца и млечни продукти. Основни източници на разтителни протеини са:царевично брашно,овесено, соево и оризово брашно. Голямо количество от протеин в храната може да предизвика бъбречни и редица други заболявания.

Мазнини (главен източник на енергията)

Мазнините и растителните мазнини съдържат наситени и ненаситени киселини, а също и мастноразтворими витамини. Основен източник на мазнините са с животински произход и растителни мазнини. Храната трябва да се избира в съответствие с кондицията и възрастта на животното.Храненето с прекалено мазна храна води до наднормено тегло, което на свой ред предизвиква редица други заболявания.

Въглехидрати (допълнителен източник на енергия)

Основни източници на въглехидрати са: цвекло, неолющен ориз, царевица. Качеството и количеството на въглехидратите са от определящо значение при храносмилането на храната.

Растителна добавки

Растителната добавка, която се съдържа в храната, в умерени количества е полезна, защото позволява да се регулира перисталтиката на червата.

Минерални вещества и микроелементи ( нервна система, скелет, зъби, кръв ).

Минералните вещества ( калций, фосфор, калий, натрий ) и микроелементите ( желязо, цинк, мед, марганец, йод, селен, кобалт ) са необходими за здрави кости и зъби, за нормално функциониране на клетките и при регенерацията на кръвните телца.

Витамини (зрение-размножаване-скелет-клетки )

Витамините дават жизнена сила. Организмът на котката не е способен да извлича витамините от растенията, затова витамините са включени в състава на премиум класа храни. В състава на премиум продуктите са включени следващите витамини: А,D3, E, K,B1, B2, B6, В12,ниацин, биотин, холин, фолацин, аскорбинова киселина, инотизол.

Допълнителни ингридиенти

Към допълнителните ингридиенти спадат сухата бирена мая (източник на витамини от група В, стимулатор на апетита и храносмилането); сухите морски водорасли ( източник на микроелементи и минерали );"дружествената микрофлора" (в неин състав влизат компоненти, подобряващи храносмилането и усилващи имунния статут на червата ).

7.8. Реакции на котката към храната

Нормално отношение към храната

Котката обожава да гризе нещо. Ако дадем целия й дневен рацион наведнъж, то тя ще го раздели на 10-16 малки порции.Самият процес на изяждане на храната не трае по-дълго от 2-3 минути. Когато котката е жадна, то тя пие вода примерно 10 пъти на ден. Повечето котки предпочитат готова гранулирана храна пред домашната и почти всички животни обичат храна с определена комбинация на някои видове аминокиселини, в комбинация с животински белтък. Предмет на всеобщо обожаване е черният дроб . Не всички котки обичат риба и ако им се предостави избор между месото и рибата , то по-голям процент ще изберат месото. Ако се касае до консистенцията на храната, то обикновено има две крайности - или много суха, или много влажна. Измежду влажните храни едната котка ще избере консерва във вид на отделни парченца месо, а другата ще избере пастет. Понякога, макар че котките са ярко изражени представители на месоядни, биват привлечени от растителни продукти ( котешката мента, валериана, листата на маслиновото дърво).

Предпочитанията на котката към храната се формират още в най-ранната възраст: котенцето се опитва да подражава на майка си и в повечето случаи, когато ще порасне, то ще яде същата храна , която е ял като малък. Начин за утоляването на жаждата също се предава от майката към детето. Майката научава котенцето да лочи от паницата. Както малкото коте, така и голямата котка винаги трябва да има паничка вода, която се опреснява на всеки 4 часа.

Нарушаване на поведенческата реакция към храната

Анорексия- отказ от храна, може да се наблюдава при най-различни заболявания. Признаци на анорексията се наблюдават при животните, които са сменили обичайната атмосфера например, при смяната на местоживеене, при стационарното лечение във ветеринарна клиника...В по-сериозни случаи с препарат ,като диазепам, успяват да върнат апетит на животното.

Поглъщането на предмети-това е нарушение в поведението на котката, което се нарича извратен апетит. Фаворит измежду придметите за поглъщане е вълна. Нея обичат да сучат сиамската порода котки и бурманската. Животното може с часове да дъвчи парче вълна, а когато няма такава, то то може да дъвчи каквото има в наличие: памук и даже синтетични материали. Случвало се е стопаните, знаейки за лошия навик на котката да дъвче, да приберат всички придмети, които тя би могла да сдъвче, но животното пак да си намери начин да набави материал за сучене или дъвчене – да разкъса матрак или възглавница и да извади пълнежа.

Причините за това поведение на животното не са ясни напълно. Известно е обаче, че така се държат най-вече гладните животни. Трудно е да се каже дали това се дължи на недостиг на някакви хранителни вещества, но когато към храната се прибави значително количество растителна храна под формата на хранителна добавка, положението се оправя. Ако промяната в диетата на котката не й помага да се откаже от лош навик , то може да се направи следното: да й се оставят някакви вълнени дрехи или одеяла, предварително обилно напръскани с одеколон или някакъв лют сос.

Отхвърлянето на някои видове храна при котката е следствие на различни причини. Класическият вариант на отхвърлянето може да се развие при даването на храна заедно с някакво лекарство, освен това, отказът от храната може да да бъде следствие на стомашно разтройство (повръщане, диария ), при което животното ще я асоциира с лошо самочувствие. Това поведение на котката се нарича адаптивна поведенческа реакция, в естествени условия животното ще се откаже от храната, която не е прясна, и която може да съдържа ендотоксини.

Инстинкт на хищник - това е нападение на дребен дивеч и това естествено не може да бъде наречено нарушаване на поведенческата реанция към храната. Колкото и да е пълноценно храненето на котката вкъщи, тя винаги ще си остане хищник и ще бъде готова при първа възможност да нападне птици или гризачи. Заради този инстинкт на ловец, котката се цени в селските райони, където я взимат точно с тази цел- унищожаване на вредителите. На стопаните на градските котки този инсктинкт на ловец изобщо не носи радост- никой не иска да види котката си с убита мишка. Да се лишава животното от храна, за да се потисне ловен инстинкт не е правилно- усещането за глад по никакъв начин не е свързано с това. Понастоящем се провежда селективна работа, която цели да развие или да потисне този инстинкт при бъдещото поколение. Ако трябва да се получи животно с ярко изразен инстинкт на ловец, то за покриване се търси котарак точно с такъв талант. Котилото от такъв котарак трябва колкото може по-дълго да остане при майка си- тя ще ги научи на всичките нужни навици и обратното, тези, които обичат котки с благ характер, ще трябва да потърсят мъжкар без такива инстинкти и да отделят котенцата колкото може по-рано.

7.9. Правила при избор на готовата храна

 1. Производителят на храната трябва да бъде познат на пазара, да има свои представители и магазини
 2. Изборът на видовете на храната трябва да е голям
 3. Опаковката трябва да съдържа максимално много информация за съставките на храната
 4. Върху опаковката трябва да има лого на производителя, бар-код, серия и номер
 5. Опаковката трябва да съдържа подробно описание за дневното дозиране на продукта

 

7.10. Препоръки при храненето на котката

 1. Хранете Вашия домашен любимец само с висококачествена храна
 2. Необходимо е да се осигури чиста и свежа вода, особено ако давате на животното хранолирана  храна
 3. Не слагайте допълнително витамини и минерали в храната на котката без консултация с ветеринарен лекар
 4. Котките в различен период  от развитието си имат различни  потребности- давайте й храна в съответствие с възрастта й, според физиологичното й състояние.
 5. Еднотипната храна не трябва да надхвърля повече от 25% от дневния рацион на котката
 6. Преходът от един вид храна към друг трябва да е бавен, за да не се предизвика разстройство на храносмилането
 7. Не е необходимо да миксирате различни храни, ако давате висококачествена храна
 8. Обърнете внимание на калоричността на  храната, която давате  на котката: при умерена активност на животното е необходимо  около 200-300 калории на всеки килограм от теглото й , една калория се равнява на 4,186 джаула.
 9. За животните с наднормено тегло съществува специална нискокалорична храна.
 10. Не хранете животното едновременно с домашна и фабрична храна, разделяйте ги.

 

ВАКСИНАЦИИ

 

8.1. Защо е нужна ваксинация

Ваксинацията е необходима за формиране на активен имунитет в организма на животното, която е продължителна (от няколко седмици до няколко години) и е против инфекции. Имунитет,придобит в резултат на ваксинацията предизвикан от антитела в котешкия организъм, които при повторно срещане с инфекцията елиминират чуждероден белтък.

8.2. Какво трябва да знаете за ваксините

Ваксините се дифинират по няколко категории. Например съществуват моновалентни ваксини ( само против едно заболяване)  и поливалентни (съдержащи антиген на няколко инфекции наведнъж). Валентността може да варира от 1 до 6. Също така ваксините се делят на убити или инактивирани (съдържащи абсолютно обезвредени вируси) и живи (състоящи се от  доста обезвредени  щамове). Трябва да отбележим, че живите ваксини образуват по-устойчив имунитет в сравнение с убитите ваксини.

8.3. Основни принципи при ваксинирането на котки

Целта на ваксинната профилактика е създаване на устойчив имунитет в най-ранната възраст. Но работата е там, че при новородените котенца в първия месец и половина е активен така нареченият коластрален или майчин имунитет.Антитела от майката попадат в организма на новородените котенца с коластрата и се явяват един вид застраховка-подарък от самата майка-природа. Но точно тук изниква друг проблем- антитела от коластрата спъват образуването на негов собствен имунитет, затова най-правилно да се ваксинират котенцата след 8-седмичната им възраст. Ваксинират се само здрави животни, минали през вътрешно обезпаразитяване. При наличие на ектопаразити (бълхи, кърлежи) животното трябва да се обезпаразити външно, след това да се направи и вътрешно , а 3 дни след вътрешното обезпаразитяване може да се направи и ваксината. Първата ваксинация, която е против панлейкопения, калацевироз и ринотрахеит ,се прави със задължителна реваксинация след 10-14 дни и трябва да се знае, че след първата ваксина организмът е по-чувствителен към инфекциите. Пълна устойчивост към инфекциите се появява след 14 дни от момента на реваксинацията (две седмици след втората ваксина). Впоследствие, за да се поддържа имунитета, котките се реваксинират всяка година. Против бяс котенцата се ваксинират започвайки от 12-седмична възраст и, като правило, се реваксинират всяка година. Две-три седмици след реваксинацията против инфекции котето може да се ваксинира и против дерматомикозов (гъбични заболявания). Ваксината се прави на два пъти с интервал от 10-14 дни и след това се прави еднократно всяка година. Трябва да се знае, че въпреки присъствието на майчините антитела, котенцето може да се зарази и да се разболее в най-ранната си възраст. Затова, ако сте взели неваксинирано животно , до края на ваксинацията то трябва да се изолира от всякъкви източници на инфекции ( други котки, обувки...). Би било добре котенцето в продължение на 10 дена след ваксинацията да не се подлага на големи физически натоварвания, преохлаждане и обратното, а също така да не контактува с други животни, да не се транспортира на дълги разстояния.

 

САМИТЕ НИЕ КАТО ДОКТОРИ

 

9.1.Домашна аптечка

За да можете да окажете първа помощ на любимата Ви котка Вашата аптечка трябва да съдържа:


1.Материали за превързване:
               Стерилна марля
               Памук
               Еластично гумено въже за кръвоспиране

2.Кутия с инструменти:
               Ножици с извити, тъпи краища
               Анатомична пинсета
               Очен капкомер
               Гумена спринцовка-помпа на 50-100мл.
               Електронен термометър
               Спринцовки, най-добре инсулинови или тези от 5мл.
               Ножица за рязане на нокти

3.Антисептични средства:
               Йод
               Кислородна вода

4.Абсорбенти:
               Активиран въглен
               Enterosgel  (паста)
               Smekta

5.Противоглистни:
               Drontal  за котки
               Албендазол

6.Антибиотици:
               Baytril 5%р-р
               Farmazin 50
               Цефалексин

7.Препарати за сърцето:
               Kordiamin ампули
               Suflokamfokain ампули

8.Болкоуспокояващи и противовъзпалителни:
               Traumeel
               дексаметазон
               новокаин

9.Препарати против повръщане:
               Церукал  таблетки

10.Спазмолитици:
               Но-шпа

11.Мехлеми:
               Sintomitsinovaya
               Streptocidal
               Тетрациклинов мехлем за очи
               Еритромицин офталмологичен

12.Витамини:
              Етамзилат (дицинон)
              Гамавит

13.Антихистамини (противоалергични средства)
              Дифенхидрамин в ампули
              Супрастин, тавегил, диазолин, лоратадин на таблетки

14. Капки за очи:
              Лакрикан
              Максидин
              Ирис

15.Капки за уши:
              Амитразин плюс
              Отоферонол голд
              Аурикан отоспектрин

16.Антививусни и имуностимуланти:
              Фоспренил
              Максидин
              Имунофан
              Витафел
              Циклоферон
Анандин

 

9.2.Как да даваме на котката си твърди лекарства (таблетки, дражета)

Преди да започнете да й давате таблетки Вие трябва да предразположите животното с нежен глас и погалвания. Не спирайте да й говорите и когато я увивате с хавлиена кърпа, за да не Ви одраска. Фиксирайте котката много добре и с пръстите си натиснете ушите й-при това положение котката сама ще отвори устата си , а Вие трябва много сръчно и бързо да й сложите таблетката в устата колкото се може по-навътре. Веднага след това затворете устата на животното и с леки движения го галете по шията по направление към хранопровода, докато не усетите че то преглътна. Малко вода от спринцовка няма да навреди на котката, а само ще стимулира преглъщането. След това проверете дали тя преглътна таблетката и ако всичко е наред-поощрете я, ако не-спокойно повторете процедурата. Също така таблетката може да се намаже с олио за по-лесно поглъщане или да се скрие в малко парче месо.

 

9.3.Как да даваме насипни лекарства (прах)

Повтаряме същите действия, само че изсипваме прахчето много бързо на езика и веднага вливаме и водата зад бузите на котката. За кратко време с ръка държим устата на котката затворена .Освен това, прахообразни лекарства могат да се смесят предварително с вода, с краве масло или с мед и да се дадат през спринцовка. Така се дават и течните лекарства, но трябва да помните, че в тези случаи главата на котката трябва да е в хоризонтално положение, за да се избегне задавянето.

 

9.4.Как да даваме течни лекарства (разтвори, чайове)


Дръжте горната челюст на котката, както в предните случаи, но се опитайте да запазите главата на котката в хоризонтално положение. Затова с едната ръка дръжте челюстта, а с другата издърпайте бузата и изсипете лекарството със спринцовка без игла. След това затворете устата и погалете шията й към хранопровода, докато котката не погълне лекарството. Похвалете я!